Περισσότερα από 210 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει στην Καλιφόρνια κάθε εκτέλεση θανατοποινίτη, ενώ από την καταδίκη ως την εκτέλεση μεσολαβούν κατά μέσο όρο 25 χρόνια -το διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο- σύμφωνα με νέα έκθεση δικαστών και νομικών της αμερικανικής πολιτείας.
Η μελέτη συμπεριλαμβάνει τα κόστη που προκύπτουν τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την περίοδο κράτησης 714 θανατοποινιτών, καθώς και τις δικαστικές διαδικασίες ωσότου οδηγηθούν στον θάλαμο εκτελέσεων.
Οι συγγραφείς της μελέτης, ο ανώτερος δικαστής Άρθουρ Άλαρκον και η καθηγήτρια την Νομικής Σχολής Λογιόλα Πόλα Μίτσελ δεν επιχειρηματολογούν υπέρ ή κατά της θανατικής ποινής. Απλά ρωτούν κατά πόσον το σύστημα αυτό έχει νόημα και κατά πόσον οι Καλιφορνέζοι ψηφοφόροι έχουν πάρει ό,τι ζήτησαν.
Η απάντηση φαίνεται πως είναι ένα ηχηρό όχι. Από το 1978, η Καλιφόρνια και η αμερικανική κυβέρνηση ξόδεψαν μαζί περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τους θανατοποινίτες, όμως μόνο 13 από αυτούς εκτελέστηκαν -με κόστος 216 εκατομμύρια έκαστος. Μάλιστα, η μελέτη προειδοποιεί ότι το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2030.
Υπό τους νόμους της Καλιφόρνια ό,τι σχετίζεται με την θανατική ποινή μπορεί να ανακληθεί ή να αλλάξει μόνο από τους ίδιους τους ψηφοφόρους με δημοψήφισμα. Από το 1978 όμως, οι ψηφοφόροι της πολιτείας της Καλιφόρνιας προτιμούν σταθερά τη διεύρυνση του φάσματος των εγκλημάτων που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην αίθουσα εκτελέσεων, με 39 εγκλήματα να επισείουν την θανατική καταδίκη -μία από τις πιο «σαρωτικές» νομοθεσίες στις ΗΠΑ.
Στην πράξη όμως η νομική διαδικασία έχει γίνει τόσο δυσκίνητη και η ανεπάρκεια δικηγόρων που ειδικεύονται στη θανατική ποινή τόσο ακραία, που αν φτάσουν τελικά να πραγματοποιηθούν οι εκτελέσεις, αυτό γίνεται σπάνια.
Από το 2006 και έπειτα δεν εκτελεστεί κανείς στην Καλιφόρνια λόγω του ότι η χρήση της θανατηφόρας ένεσης για τη διαδικασία αμφισβητείται νομικά.
Η εναλλακτική στην θανατική ποινή για τα σοβαρά εγκλήματα, δηλαδή η ισόβια κάθειρξη αποδεικνύεται μακράν πιο οικονομική λύση. Σύμφωνα με τους Άλαρκον και Μίτσελ, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο η Καλιφόρνια ξοδεύει σχεδόν 140 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ότι αν μετέτρεπε την ποινή όλων των θανατοποινιτών σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή -και μάλιστα την ώρα που εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.Από το 2006 και έπειτα δεν εκτελεστεί κανείς στην Καλιφόρνια λόγω του ότι η χρήση της θανατηφόρας ένεσης για τη διαδικασία αμφισβητείται νομικά.
Newsroom ΔΟΛ