Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ο εμβολιασμός στις φτωχές χώρες θα έσωζε 6,4 εκατ. παιδιά!

Σε 72 φτωχές χώρες σύμφωνα με νέες έρευνες
Αισιόδοξα και θετικά είναι τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν και δισεκατομμύρια δολάρια να εξοικονομηθούν, αν γινόντουσαν εμβολιασμοί σε 72 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.  Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να σωθούν οι ζωές περίπου 6,4 εκατομμυρίων παιδιών.

Σε μία σειρά μελετών της ιατρικής επιθεώρησης Health Affairs, ειδικοί της δημόσιας υγείας και επιστήμονες προβλέπουν ότι αν εμβολιαζόταν το 90% των παιδιών σε αυτές τις χώρες, περισσότερα από 151 δισεκατομμύρια δολάρια σε έξοδα θεραπείας και σε χαμένη παραγωγικότητα θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί μέσα σε διάστημα μίας δεκαετίας αποφέροντας όφελος 231 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Αποτελεσμάτων κατέληξε στο ότι οι φτωχές χώρες θα πιέζονταν πολύ να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις για την επέκταση των προγραμμάτων εμβολιασμού χωρίς την βοήθεια δωρητών.
Οι έρευνες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Health Affairs χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα υγείας σε φτωχές χώρες, ενώ χρηματοδοτεί και την GAVI. Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά των ασθενειών όπως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, η αιμοφιλική γρίπη τύπου Β, η νόσος Hib, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, ο τέτανος, η ιλαρά, ο ροταϊός - η πιο συνηθισμένη αιτία σοβαρής γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και μικρά παιδιά - είναι κοινή πρακτική στις πλουσιότερες χώρες, αλλά πολλές φτωχές χώρες έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια.
Πολλές γνωστές φαρμακοβιομηχανίες ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι θα μειώσουν ορισμένες από τις τιμές των εμβολίων που πωλούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τις προμήθειές τους μέσω της GAVI.  Τα εμβόλια για ασθένειες όπως η φυματίωση και η ελονοσία θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε τρία με πέντε χρόνια.
«Χωρίς σημαντική βοήθεια από διεθνείς δωρητές, οι φτωχότερες χώρες θα πιεστούν πολύ για να καταβάλουν το απαραίτητο αντίτιμο, ώστε να καλυφθούν όλα τα παιδιά με εμβόλια που θα σώσουν τη ζωή τους», δήλωσε μία από τις συγγραφείς της έρευνας, η Ελεν Σαξενιάν του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών Αποτελεσμάτων στην Ουάσινγκτον .
Δύο άλλες έρευνες της Health Affairs ανέλυσαν τα πιθανά οφέλη για τα παιδιά στις 72 φτωχές χώρες που υποβάλλονται σε όλους τους συνήθεις εμβολιασμούς συν του εμβολιασμού κατά της ελονοσίας. Διαπίστωσαν ότι θα σώζονταν 6,4 εκατομμύρια παιδικές ζωές σε μία δεκαετία και ότι αυτό θα μεταφραζόταν σε ένα οικονομικό όφελος 231 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η GAVI υποστηρίζει ότι έχει συμβάλλει στην πρόληψη περισσοτέρων από πέντε εκατομμυρίων θανάτων παιδιών την τελευταία δεκαετία μέσω των προγραμμάτων εμβολιασμού και με τους απαραίτητους πόρους θα συμβάλλει στην πρόληψη άλλων τεσσάρων εκατομμυρίων μέχρι το 2015.
protothema