Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Μυστικές συνομιλίες Ισραήλ-Τουρκίας

 Για μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας , για την επίλυση των διαφορών τους κάνει αναφορά η  Ηaaretz. H έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα γράφει πως τούρκοι και ισραηλινοί διπλωμάτες ήδη πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις για να μειώσουν τις διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης τονίζει στην εφημερίδα ότι τις προσπάθειες προσεγγίσεις τις στηρίζουν και οι ΗΠΑ.
Οι μυστικές επαφές διεξάγονται από απεσταλμένο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου. Ο τούρκος υφυπουργός θεωρείται άνθρωπος ειδικών αποστολών.
  Πάντως η Ηaaretz αναφέρει επίσης ότι μυστικές συνομιλίες διεξάγονται ανάμεσα στον ισραηλινό εκπρόσωπο στη διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για την ισραηλινό έφοδο στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μάρμαρα τον Μαϊο του 2010,  και τον τούρκο ομόλογο του.

   Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως το “Mavi Marmara” δεν θα  αποπλεύσει με κατεύθυνση  η Γάζα, όπως είχε σχεδιαστεί λόγω «τεχνικών προβλημάτων».
  Στον τουρκικό τύπο υπήρξαν δημοσιεύματα πως το ταξίδι του πλοίου ακυρώθηκε , μετα από πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση Ερντογάν από τις ΗΠΑ.     

   Πάντως  ένας στολίσκος που μεταφέρει διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αποπλεύσει σε λίγες εβδομάδες  για να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Στην περυσινή προσπάθεια του Mavi Marmara τον Μάϊο του 2010 είχαν εισβάλλει στο πλοίο ισραηλινοί κομάντος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι.

"Πιστεύουμε ότι είναι μια θετική απόφαση και ελπίζουμε ότι συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας", είπε δηλώσει την Κυριακή ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος.
   Οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις έφτασαν στο ναδίρ μετά την υπόθεση της νηπομπής
Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και ματαίωσε τρεις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. 

onalert.gr