Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία στη Βουλή

Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Την επαναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ για να γίνει πιο γρήγορο και πιο ευέλικτο προανήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να ζητήσει έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στάθηκε ιδιαίτερα και στο πρόβλημα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, οι τράπεζες είναι κλειστές. Πρέπει να κάνουν κινήσεις με συγχωνεύσεις, δεν μπορεί να συνεχιστεί η ήττα να κλείνουν επιχειρήσεις από την μη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Η τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευχολόγια. «Σας άκουσα να κάνετε ευχολόγια για τις τράπεζες. Δεν μπορείτε αύριο το πρωί να δώσετε εντολή να ενωθούν Τράπεζα της Ελλάδος, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική και ΑΤΕ και τότε θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Σας εγκαλώ για περισσότερη αποφασιστικότητα», είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

Την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου τόνισε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, την οποία συνέδεσε με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προκειμένου να συνεχίσουν να καταβάλλονται οι συντάξεις.

"Οποιαδήποτε αδυναμία του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σημαίνει αδυναμία των ταμείων να καταβάλουν το 47% περίπου της σύνταξης, ενώ υπάρχουν Ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, που θα αδυνατούν να καταβάλουν το 80% των συντάξεων", δήλωσε ο υπουργός.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου προανήγγειλε νωρίτερα την ευνοϊκότερη μεταχείριση όλων όσοι αποφασίσουν να επαναπατρίσουν τα χρήματα που έχουν βγάλει στο εξωτερικό. Ο κ. Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά ότι : η «στάση όποιου αποφασίσει τα λεφτά που έβγαλε έξω να τα φέρει πίσω τώρα θα συνεκτιμηθεί. Δεν θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με αυτόν που συνεχίζει να τα έχει έξω και ποντάρει στην χρεοκοπία της χώρας, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν αδικήματα».

Ριζικές ανατροπές σε όλο το εύρος των τριών εξουσιών προανήγγειλε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερθηκε αναλυτικά στην προετοιμασία του διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ παράλληλα είπε πως θα επισκεφθεί τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να ανοίξει διάλογος και να «δούμε ποια είναι τα προβλήματα».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ για εκλογές που θα «αποκαταστήσουν την κοινωνική συνοχή της χώρας» και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης κυβέρνησης καθώς η πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης δίνεται από την κοινωνία.

Κατά την διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης τοποθετήθηκε και μία σειρά από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που το τελευταίο διάστημα είχαν εκφράσει διαφωνίες για την κυβερνητική πολιτική, αλλά όπως όλα δείχνουν, θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι θα «δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά όχι λευκή επιταγή στην κυβέρνηση», ενώ ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης έκανε λόγο για «πολιτική απονομιμοποίηση της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία οφείλει να αντιμετωπίσει το νέο σχήμα».

Ο κ. Λιντζέρης αναφέρθηκε και στον τρόπο που «λοιδορήθηκε», όπως χαρακτηριστικά είπε, από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η παραίτηση των κ.κ. Φλωρίδη και Νασιώκα. «Οι κατέχοντες δημόσια αξιώματα πρέπει να διακατέχονται από ήθος. Ο πολιτικός κανιβαλισμός και αλλαγή σημασίας λέξεων οδηγούν κοινοβούλιο σε απαξία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιντζέρης. Ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης επανέλαβε την κριτική του για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης με τον οποίο όπως είπε δεν έγινε κοινωνικό άνοιγμα.

Από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ. ο κ. Θανάσης Πλεύρης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν είναι ικανή να βγάλει την χώρα από την κρίση, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έστρεψε τα πυρά του κατά του μνημονίου ζητώντας από την κυβέρνηση να μην πάρει την Πέμπτη δόση με αυτούς τους όρους.

real.gr